Tips & råd
Karies
Karies eller hål i tänderna är resultatet av ett syraangrepp på tanden vilket innebär att vissa munbakterier bildar syror som löser upp och för bort mineraler från tanden. Nettoeffekten blir då att tanden förlorar mer och mer tandsubstans.

Undvik socker
Socker ökar risken att få hål i tänderna. Tänk på att det flesta sorters drycker i marknaden
innehåller socker.

Tandborstning
Det är viktigt att hålla tänderna rena från bakteriebeläggningar.
För att du ska få friska tänder måste all bakteriebeläggningar bort. Genom att borsta minst två gånger om dagen hjälper du tänderna att bli fria från bakterier och minskar risken för syrans
skadliga verkan.

Tandtråd
Det är nästan omöjligt att göra rent mellan tänderna med vanlig tandborste och det är viktigt att inte låta bakterier växa mellan tänderna, använd därför tandtråd för att rengöra mellan tänderna. Det finns flera olika tandtrådssorter att välja bland: flat eller rund, vaxad eller ovaxad.

Flour
Fluor är den mest effektiva kemiska substansen som förebygger karies eller hål i tänderna. Fluor har en erkänd god effekt på våra tänder. Fluor bidrar till att stärka emaljytan och kan reparera ytliga kariesangrepp, därför krävs tillförsel av fluor. På detta sätt ökar du tandens motståndskraft mot karies. Det enklaste sättet är att dagligen använda fluortandkräm. Löper du stor risk att få karies kan du dessutom behöva fluorsköljning eller sugtabletter med fluor i. Det viktiga är att fluorbehandlingarna sker tätt och regelbundet.

Småätande
God mat är ett av livets glägjeämnen. Visste du att varje gång du äter något startas det en syraattack på tänderna? Saliven försvarar dina tänder genom att neutralisera syran och spola rent. Om du har en vana att småäta ofta så kommer det att påverka dina tänder och göra det svårt för saliven att skydda dem, du kan få karies det vill säga hål i tänderna.